SkipNavigation

iStock_000038471416XXLarge.jpg

Terrortruslen udfordrer menneskerettighederne

Udgivet 30.06.2017
Svær balancegang mellem sikkerhed og menneskerettigheder udfordrer forebyggelsen af tortur i Mellemøsten og Nordafrika.

Repræsentanter fra DIGNITYs partnere i Libanon, Jordan, Egypten, Tunesien og Palæstina var i forrige uge i København for at udveksle erfaringer, drøfte udfordringer og finde løsninger og mulige veje frem i arbejdet for forebyggelse af tortur.

Og langt de fleste melder om store udfordringer, når det kommer til landenes balancegang (eller mangel på samme) mellem sikkerhedspolitik og menneskerettigheder. Blandt andet i Tunesien.

Efter revolutionen i 2011 blev arbejdet med menneskerettigheder og forebyggelse af tortur muliggjort. Det blev lettere at få adgang til fængslerne, og det blev blevet muligt for NGO’er at komme med anbefalinger og lobbye for forandringer i alle offentlige og politiske myndigheder.

Men Saïda Akremi, menneskerettighedsadvokat og generalsekretær i ONAT (National Order of Tunisian Lawyers), fortæller, at arbejdet i dag er udfordret på grund af terrorisme og politikernes håndtering af det. Myndighederne blokerer NGO’ernes arbejde på grund af terrortruslen og flere tusinder mennesker fængsles under terroranklager.

- Det er altså ikke lykkedes at finde den rette balance mellem menneskerettigheder og sikkerhed, siger Saïda Akremi.

Lubna Nasser, leder af DIGNITYs kontor i Jordan, bekræfter tendensen. Også i Jordan sætter terrortruslen spor i forhold til menneskerettighederne, som bringes under pres. Det bliver ofte et spørgsmål om sikkerhed over menneskerettigheder. Der er eksempler på, at mennesker fængsles for at ytre sig på facebook eller protestere, og der er udbredt selvcensur, ikke mindst blandt journalister.

- På mange måder er vi nået langt i Jordan, hvad angå menneskerettigheder. Men meget falder i dag ind under loven imod terrorisme, da den fortolkes meget bredt, siger hun.

Men der er også grund til optimisme:

- Det er positivt, at justitsministeriet er vores lokale samarbejdspartner. Her er der den fornødne politiske vilje til at arbejde inden for et begrænset område. Der er en vilje til at skubbe i den rigtige retning.

Lubna fortæller, at DIGNITYs arbejde med forebyggelse af tortur i Jordan går ind i den 4. fase under anti-torturprogrammet, der hedder Karama programmet (værdighed på arabisk). I denne fase vil især advokatens rolle være i fokus. Der vil være fokus på den foreløbige undersøgelsesfase, og så vil advocacy-rollen blive prioriteret.

Lubna har set frem til mødet i København, og til at drøfte adgang til indsatte i fængsler, og få inspiration til, hvordan de i Jordan kan arbejde med det. Også Saïda Akremi fra Tunesien er glad for at kunne mødes med DIGNITYs eksperter og andre kolleger fra regionen til møder som disse:

- Vi udveksler erfaringer, får træning og uddannelse - og det højner vores evner og muligheder i vores arbejde, siger hun.

Vi samler statistik og forbedrer din brugeroplevelse ved hjælp af cookies.   Læs mere her...