SkipNavigation

Presenting Mandela Rules.jpg

DIGNITY sætter skub i positive forandringer i Sierra Leones fængsler

Udgivet 09.02.2016
DIGNITY og den lokale partner Prison Watch sikrer politisk tilsagn til ambitiøs reform af fængselslovgivning i Sierra Leone.

af Kirsten Dall Hjøllund
Foto: Andrew M. Jefferson fortæller om Mandela Reglerne

Det er 55 år siden det vestafrikanske land sidst foretog fængselsreformer. De sidste par år har fængselsmyndighederne – kendt som Correctional Services – dog vist vilje til nye reformer. For eksempel gjorde fængselsmyndighederne, der har mandat til at reformere, for nyligt brug af DIGNITYs tilbud om rådgivning.

DIGNITY havde tilbudt at støtte op om udformningen af en kommende fængselsreform, og sikre, at den er ambitiøs og på linje med de nyeste internationale standarder for god fængselsforvaltning. Dette ledte til en konstruktiv workshop med deltagelse af omkring 20 repræsentanter fra civilsamfundet, den lokale menneskerettighedskommission, højt stående fængselspersonale, Prison Watch, Raoul Wallenberg Instituttet (RWI), Kenyan Prison Service (KPS), UNDP og DIGNITYs juridiske rådgiver Ilvija Puce og senior forsker Andrew M. Jefferson.

- Prison Watch har arbejdet for forandringer i Sierra Leones fængsler i mange år, men dette er, med vores hjælp, det klareste eksempel på en mulighed for at påvirke fremtidens politik og praksis, siger DIGNITYs Andrew M. Jefferson.

Behov for tydelige regler
Hovedproblemet med det nuværende system er uoverensstemmelser mellem eksisterende regler og praksis. Dette skyldes blandt andet, at reglerne er forældede. Uklarhed i lovgivningen skaber risiko for overgreb indsatte imellem, og mellem indsatte og personale. Uden klare regler er det svært at holde personalet ansvarligt. DIGNITY håber at kunne hjælpe Correctional Services med at lave klare, relevante og brugbare regler.

Målet er, at de nye regler følger Mandela Reglerne. Mandela Reglerne er nyligt ændrede internationale standarder for, hvordan man behandler fanger. De indeholder retningslinjer for håndteringen af indsattes journaler, klassifikation af indsatte, kropsvisiteringer, isolationsfængsling og mere.

- Formålet med workshoppen var at introducere deltagerne til disse internationale standarder. Og til ideen om, at hvis fængsler bliver forvaltet på den rette måde, så vil de højst sandsynligt også leve op til menneskerettighedsstandarderne, siger Andrew M. Jefferson.

Fængselspersonale i Sierra Leone lærer af kenyanske kolleger
Fængselspersonale fra Sierra Leone lyttede med stor interesse til oplæggene under workshoppen, især da repræsentanten fra de kenyanske fængselsmyndigheder (KPS) talte. Kenyanerne har selv været igennem en lignende reformproces med hjælp fra RWI.

- Deltagerne sad næsten helt ude på stolekanten, da den regionale kenyanske kommandør talte åbent og ærligt om successer og nederlag i deres arbejde med reformen, og dette skabte en grobund for åben diskussion, siger Andrew M. Jefferson.

En lille arbejdsgruppe skal nu gennemarbejde og genoverveje de nuværende regler. Fremgangsmåden med en lille gruppe er inspireret af et lignende, effektivt set-up i Kenyas reformproces. Gruppen er sammensat af medlemmer fra Correctional Services, Prison Watch, menneskerettighedskommissionen, og sub-komiteen til det såkaldte Correctional Council.

- Vi er meget glade for, at processen er kommet så langt, og vi ser frem til at hjælpe den endnu længere ved hjælp af vores ekspertise, og via vores løbende støtte til Prison Watch. Vi håber at kunne være en del af en reform, der kan gøre en betydelig forskel i Sierra Leones fængsler, siger Andrew M. Jefferson.

Vi samler statistik og forbedrer din brugeroplevelse ved hjælp af cookies.   Læs mere her...